‘Matrakcı Atahan’ Efkan ÇALIŞ

Cenk Sanatı Matrak Sporu Kurucusu

Osmanlı Cenk Sanatı Matrak Kitabı Yazarı

Matrak Federasyonu Başkanı

Spor hayatında benimsediği Türk sporu oluşturma idealini, 2008 yılında Matrak oyununu Türk kültürüne kazandırarak gerçekleştirmiştir. Yaptığı tarihi, kültürel, felsefi ve spor bilimi araştırmalarında Gazi Üniversitesi Kırıkkale Üniversitesi ve Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi akademisyenlerinin desteğini alarak tamamen unutulmuş olan Matrak oyununun kural ve kaidelerini düzenlemiş ve bu sanatı spor haline getirip kurmuştur. Matrakcı Efkan ÇALIŞ Matrak sporu adı altında Tomak oyunu, Tulum Oyunu ve Cenk Oyunu gibi bir çok sanatı da Türk kültürüne kazandırmıştır.

Osmanlı İmparatorluğunda kılıç eğitimi ve kılıç tekniklerinin temeli olan Matrak oyunu Efkan ÇALIŞ’ın çalışmaları ile Türkiye’de Türk Kılıcı, Şemşir ve Yatağan Kılıcı, eğitimleri tekrar başlatılmştır. 
 

1973 Ankara doğumludur.

Anadolu Üniversitesi 2001 Satış Yönetimi-Ön lisans,  2014 İşletme-(Onur Öğrencisi) Lisans Mezunudur

1988 yılında mücadele ve savunma sporlarına başladı.

1992 yılında mücadele sporlarına ara verdi.

2001 yılında Türk ata sporlarını incelemeye ve kendini bu alanda geliştirmeye başladı.

Türk tarihi, Selçuklu ve Osmanlı Devletleri askeri yapılarını, geleneksel Türk Sporları ve Türk halk oyunlarını araştırdı. Gazi Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesinden akademisyenlerin yardımını aldı.

15 Ocak 2008  Cenk Sanatı Dünya Merkezi Derneği ve  Cenk Sanatı’nı kurdu

05 Eylül 2008 Matrak Oyununu hayata geçirdi, kurdu

15 Aralık 2009 Tomak Oyununu hayata geçirdi, kurdu

08 Mart 2011 Muşt Zen- Osmanlı Yumruk sanatı  ve Leked Kup- Osmanlı Tekme sanatlarını hayata geçirdi bu iki sanatı Cenk Oyunu eğitim yapısına dahil etti, kurdu

26 Ağustos 2012 tarihinde Türk Savunma Sanatı Hançer’i  kurdu.

18 Mart 2015 tarihinde Türk savaş sanatı Tulum’u kurdu.

Matrak sporunu yurt dışında verdiği seminerlerle tanıttı.

16-17 Mart 2012, Almanya

09-10 Haziran 2012, Rusya

23-24 Ksım 2013 Rusya 

04-08 Temmuz 2012, Litvanya

08-12 Nisan 2015 Bosna Hersek

01-04 Ağustos 2017​​ Bosna Hersek 

08 Mart 2022 Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras taşıyıcısı unvanı ve  YB2022.0060 nolu Sanatçı tanıtım kartını aldı.  

Matrak sporunun eğitim ve yarışma metodalarında  kullanılan tüm teknik kural ve kaideler Matrakçı Efkan ÇALIŞ’ın yoğun teknik çalışmaları ile hayat bulmuştur. Türkiyenin değişik illerinde Matrak sporunu tanıtmak için yaptığı  tanıtım ve çalıştaylarda 5000 kişinin üzerinde çocuk genç ve yetişkini Matrak sporunda yarıştırmış ve aldığı geri bildirimler ile sağlam bir yapıya kavuşturmuştur.

2010 yılında Matrak sporunun Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonuna bağlanması için öncülük eden Matrakçı Efkan ÇALIŞ bürokrasinin tüm engellerine ve kendisine yapılan haksızlıklara rağmen Matrak sporunu temsil etmeye devam etmiştir. 2017 yılında adaletsiz bir karar ile  Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonundan çıkarılan Matrak sporunu yaşatma gayretleri sonuç bulmuş, Ata Sporları Konfederasyonu Başkanı Hacı SÜRMENELİ beyefendi ile yaptığı görüşmeler neticesinde Matrak Federasyonunun kurulması için alt yapı hazırlamıştır. 06 Aralık 2019 tarihinde Matrak Federasyonunun kurulması ile Matrak Federasyon başkanlığı görevini üstlenmiiştir.

Osmanlı Cenk Sanatı Matrak adlı kitabını 2015 yılında yayınladı. Böylece uzmanı olduğu Türk savaş sanatları alanında kalıcı bir eser daha bırakmış oldu.

2019 yılında Ankara Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne hazırlayıp sunduğu dosyadan sonra Müdürlüğün yaptığı toplantıya katılarak  Matrak, Tomak ve Tulum sanatlarının tarihi ve bugünkü gelişim süreçlerini kurul üyelerine aktardı ve Matrak Tomak ve Tulum Sanatlarının Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Envanterine kayıt edilmesini sağladı. Matrak, Tomak ve Tulum sanatları 2021 yılı itibari ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterinde de yayınlandı, yapmış olduğu bu çalışmalarla  Matrak , Tomak ve Tulum sanatlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Geleneksel Spor olarak resmen tanınmasını sağladı.

Matrak sporu Kurucusu, Federasyon Başkanı Efkan ÇALIŞ Matrak, Tomak ve Tulum sanatları alanında Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığının tanıdığı ilk sanatçı unvanını aldı. ÇALIŞ 2021 yılında  Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Değerlendirme Kuruluna katılarak Matrak, Tulum ve Tomak sanatlarında aletlerin yapımı  ve sanatların icrasını sunmuş, kurul tarafından başarılı bulunarak somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı unvanı verilmiş ve YB2022.0060 nolu Sanatçı tanıtım kartı verilerek kayıt altına alınmıştır. 

Türk Ata Sporu Matrak’ın Hakem ve Antrenör kadrolarını yetiştirmeye devam eden Kurucu Matrakçı Efkan ÇALIŞ Matrak’ı tüm dünyada yapılan bir spor haline getirmek için çalışmalarına devam etmektedir.

Telefon      :     05324515372

E – Posta    :    matrakoyunu@gmail.com

‘Matrakcı Atahan’ Efkan ÇALIŞ